perjantai 16. toukokuuta 2014

Peter Pan - sukupuoliroolien sekoitusta


Kävimme Lappeenrannan teatterissa katsomassa Peter Pan musikaalin. Katsomo oli puolillaan ja ikähaarukka oli noin kolmevuotiaista vanhuksiin! Minulla oli jo alun alkaen positiivinen asenne teatterikäyntiin, sillä pidän alkuperäisestä versiosta todella paljon! Odotin innolla, miten hyvin puvustus, lavastukset ja tietysti itse hahmojen toiminta on toteutettu...

Alku oli mielestäni melko pelottava siihen nähden, että suositusalaikäraja oli vain viisi vuotta. Kapteeni Koukku "räyhäsi" Peter Panista; kuinka hän haluaisi tappaa hänet ja hänen ystävät. Synkät äänitehosteet tekivät kohtauksesta vielkin pelottavamman. Pian tämän jälkeen tarinan kulku muuttui positiivipainotteiseksi ja pysyikin pääosin sellaisena, mikä oli mielestäni kiva juttu!

Musikaalissa oli nykyaikainen-, katuteemainen lavastus, mikä toi siihen mukavan säväyksen alkuperäisestä poiketen. Lavasteita myös hyödynnettiin todella nerokkaasti tapahtumien kulkua virittämään. Äänitehosteet toivat tarinan kulkuun mahtavan lisän. Musikaalissa oli tietysti paljon upeita lauluesityksiä yhdistettyinä hauskoihin ja monipuolisiin tansseihin. Ehdottomasti paras tanssiesitys oli "intialainen kansantanssi"! Puvustus oli kerrassaan lumoavaa ja koreografia upea.

Asia, joka minua häiritsi aivan vietävästi muuten hyvin viihdyttävässä ja upeassa musikaalissa, oli itse pääosan näyttelijä Peter Pan. Hän ei vain voi olla nainen! Tukkakin oli aivan väärän värinen ja pinkit polvisukat pistivät pahasti silmään! Peter Panin näyttelijällä oli todella upea ääni ja hän näytteli roolinsa ihan hyvin, mutta silti mielestäni väärä valinta Peterin osuuteen... Tosin tehtyäni hieman tutkimusta, miksi Peterin rooliin on valittu naishenkilö, löysin uutisartikkelin, jossa kerrottiin roolivalinnan olevan tarkoituksella keskustelua herättävä. Joka tapauksessa kaikki näyttelijät olivat todella taitavia ja valinnat olivat suurilta osin osuvia rooleihin. He näyttivät selkeästi nauttivan siitä, mitä tekevät, sekä ihanasti eläytyivät rooleihinsa. Kaikilla oli myös aivan upea lauluääni. Kapteeni Koukku oli mielestäni kaikista onnistunein hahmo. Puvustus ja meikki olivat erinomaiset ja itse näyttelijä oli loistava!

Musikaali oli kokonaisuudessaan mukaansa tempaava, kekseliäs ja hauska. Mietinkin sen loputtua, että voikun olisin vielä pieni tyttö, niin viitsisin mennä lavan reunalle tulleiden päähenkilöiden luokse ja halata heitä kuvan kera... Perheen pienimmille mahtavaa viihdettä ja näin teini-ikäisenäkin nautin kokemuksesta!


tiistai 29. huhtikuuta 2014

Stephen King; Auringonlaskun jälkeen

Stephen King; Auringonlaskun jälkeen
Suomeksi 2010
Tammi 392s.

MIKSI?: Koulussa oli tehtävänä lukea novellikokoelma ja tehdä siitä lyhyt esittely. Valitsin Kingin Auringonlaskun jälkeen, koska se vaikutti kiinnostavalle takakannen perusteella.

LYHYESTI: Neljätoista hyytävää kertomusta yliluonnollisilla vivahteilla. Tarkkaa henkilökuvausta ja hiven huumoriakin kauhutarinoiden lomassa.

FIILIS: Novellit eivät olleet minun makuuni hankalalukuisen tekstin ja yliluonnollisten tapahtumien vuoksi. Mieleeni on enemmänkin esimerkiksi realistiset romaanit, joista tämä poikkeaa suuresti. Henkilöiden arjen, taustan ja ihmissuhteiden rakentumisen kuvailu kuitenkin tekevät novelleista kuitenkin kiinnostavampaa luettavaa. Henkilöiden päässä pyörii kummallisia ajatuksia, vaihdellen hupaisista kammottaviin.
   Osa novelleista ei ole juoneltaan muuta kuin vanhoja kunnon kummitustarinoita, mutta jo mainittu henkilöiden elämän kuvaus tekee niistä tavallaan karmivampia ja mielekkäämpiä.

LAINAUS: "Auringonlaskun jälkeen sisältää neljätoista hyytävää kertomusta. Yhdessä niistä potilas kertoo psykiatrille löytäneensä pellolta kiviringin, portin toiseen maailmankaikkeuteen. Toisella puolella häämöttää vihamielinen universumi. Potilas uskoo, että hänen tehtävänsä on säilyttää maailman tasapaino.
   Psykiatri ristii tapauksen N:ksi ja toteaa potilaan kärsivän pakko-oireista. Kun N tekee itsemurhan, psykiatri lähtee tutkimaan pellon nähdäkseen kivet omin silmin. Kohta hän alkaa kärsiä samoista oireista kuin potilaansa...
   Kingin kertomuksissa päivänvalo peittyy varjoihin, yliluonnollinen läpäisee arkipäiväisen, ja elävien ja kuolleiden välinen raja on pelottavan häilyvä."

TOISAALLA: Lyhyehkö arvostelu Savon Sanomista: http://www.savonsanomat.fi/viihde/kirjat/stephen-king-auringonlaskun-jalkeen/1024009 .

TÄHDET: * * *

perjantai 25. huhtikuuta 2014

Tehtävät 25.4

- Tragediassa kuvataan hyviä ihmisiä onnettomalla kohtalolla. Hamartia eli traaginen erehdys jonka vuoksi sankari joutuu onnettomuuteen on tärkeä.

- Komedia on humoristiseen ilmaisuun ja toimintaan perustuva huvinäytelmä, jossa on yleensä onnellinen loppu. Komediat sisältävät myös konflikteja ja epäkohtia.

- Farssissa on nopea ja toiminnallinen juoni. Sitä hallitsevat kummalliset tilanteet ja väärinkäsitykset. Lopulta asiat kuitenkin ratkeavat parhain päin.

- Parenteesi eli näyttämöohje.

- Dramaturgia eli draaman estetiikka, näytelmäteoria, näytelmätiede tai näytelmäoppi tarkoittaa aineiston, yleensä tekstin muuttamista tai järjestämistä draamaksi tai esitykseksi.

-  Draaman kaari ja sen osat :
 1. Esittely (tarpeellinen tausta, henkilöt, tapahtumapaikka ja teoksen peruskonfliktit)
 2. Kiihottava momentti
 3. Huippukohta (käännekohta, muutos päähenkilön elämässä, komediassa asiat kääntyvät parempaan, tragediassa huonompaan suuntaan)
 4. Traaginen momentti (ristiriidat ratkeavat)
 5. Viimeisen jännityksen momentti
 6. Loppuratkaisu (komediassa päähenkilön asiat ovat paremmin kuin alussa, tragediassa tilanne on huonompi kuin alussa)

Särmätehtävät
a) -
b) Teatteriesityksen syntyyn tarvitaan näytelmätekstin lisäksi muun muassa  näyttelijöitä ja näyttämön. Teatteriesityksiä rikastuttaa video-, valo- ja ääniteknologia.
c) Draamaan pohjautuvia mediassa nähtäviä ja kuultavia tekstilajeja ovat esimerkiksi kuunnelmat sekä elokuva- ja tv-käsikirjoitukset.

1. a) "Media rakastaa draamaa", mediassa muun muassa saadaan hyviä uutisaiheita julkimoiden dramaattisesta elämästä.
b) "Älä nyt turhaan dramatisoi tätä asiaa!", yliliioittelua
c) "Hän on sellainen draamaqueen", tällä tarkoitetaan ihmistä joka lietsoo dramatiikkaa ympärilleen.
d) "Ohjaajan uusin teos on koskettava draamaelokuva", tulee mieleen romanttinen draamaelokuva, joka keskittyy esteisiin, jotka ovat rakastavaisten välissä.

3. a) Näyttelijästä, jolla on niukasti vaatetta päällä, tulee halpa mielikuva. Hän voisi olla esimerkiksi prostituoitu tai strippari.
b) Näyttelijästä, jolla on liian suuret vaatteet, tulee mieleen köyhä ihminen, joka on pukenut päälleen ne vaatteet, jotka on sattunut löytämään kaduilta. Mieleen tulee myös anoreksiasta kärsivä ihminen, joka yrittää liian suurilla vaatteilla peittää kroppaansa, jota häpeää.
c) Henkilöstä, joka on puvustettu hyvin räikeästi ja yliampuvasti, tulee mieleen vauhdikas, iloinen, rohkea ja persoonallinen ihminen.


perjantai 31. tammikuuta 2014

Luistelijatytön murha Espoossa on ratkennut

 
Luodon käyttämä murhaväline; Noora Niemisen omat kaunoluistimet.

Kahden viikon takainen Matinkylän koulun parkkipaikalla Espoossa tapahtunut raaka kuolemaan johtanut pahoinpitely on selvinnyt. Vain 16-vuotiaan luistelijalupaus Noora Niemisen murhasi hänen ystävälliseksi esitetty valmentajansa Rami Luoto. Tapausta tutkinut nyt äitiyslomalle jäänyt ylikonstaapeli Maria Kallio kertoi tiedotustilaisuudessa Luodon tunnustaneen tekonsa. Surman oikeuskäsittely on pian ja Luotoa vastaan on nostettu syyte taposta ja alaikäiseen sekaantumisesta. Odotettavissa on usean vuoden mittainen vankeustuomio.

Tapahtumien kulkua
    Rami Luoto oli kaksi vuotta sitten Espoon luisteluseuran Kanadanmatkalla raiskannut juovuksissa olleen Nooran, joka oli tuolloin 14-vuotias. Asia oli pysynyt salassa, kunnes Noora oli huomannut, miten Luoto lähenteli toisen valmentajan, Elena Grigorievan tytärtä. Noora oli uhannut paljastaa muutaman vuoden takaiset tapahtumat kaikille. Luoto ei pitänyt ajatuksesta vaan lähti laina-autollaan harjoitusten jälkeen hallilta kotimatkalla olleen Nooran perään. Aluksi hänen aikomuksenaan oli ainoastaan yrittää saada Noora hiljentymään Kanadan tapahtumista puhumalla. Tilanne kärjistyi nopeasti suureksi riidaksi, jolloin Luoto nappasi Nooran avoinna olleesta luistinkassista tämän luistimen ja löi lyönnin perään. Lopulta Noora kaatui ja löi päänsä kohtalokkain seurauksin kiveen. Luoto survoi tytön ruumiin jätesäkkiin ja laittoi auton tavaratilaan. Hän ajoi Matinkylän ostoskeskuksen parkkihalliin ja siirsi ruumiin erään mersun auki jääneeseen takakonttiin ja poistui paikalta pesemään laina-autoaan. Myöhemmin Luoto huomasi, että Nooran luistinkassi oli edelleen hänen hallussaan ja kävi kätkemässä sen Koukkuniemen puistoon.
    Rami Luoto oli tyynen rauhallinen ja avulias poliisien selvitellessä tapahtumia ja murhaajaa, joten aluksi kukaan ei ollut osannut epäillä häntä. Ylikonstaapeli Maria Kallion nerokkuuden ansiosta taitoluistelijatytön murha saatiin selvitettyä ja Luoto on nyt poliisien visussa tallessa vielä pitkään.

Noora Nieminen ja hänen taitoluistelijaparinsa Janne Kivi senioreiden MM-kilpailuissa Edmontonissa 20.3.1995.